woManhattan

Sjajne vesti za mame: Dojenje na putovanjima je sada mnogo lakše

Foto: Mamava

Pre dve nedelje morala sam na prvi poslovni put nakon rođenja drugog deteta. Moj sin je imao oko tri meseca (hvala američkom porodiljskom odsustvu na tome!) i još uvek sam ga dojila.

Kako je trebalo da budem odsutna 36 sati, planirala sam da sačuvam mleko koje izvučem i donesem ga kući svom dečačiću. Zato sam spakovala svoju Medela Pump In Style® Advanced Electric pumpicu i ceo paket za skladištenje i otišla.

Kako sam u hotelskoj sobi imala frižider, znala sam da će sve biti OK tamo. A kada sam se čekirala u hotel, pitala sam na recepciji da li mogu da mi čuvaju led u zamrzivaču do ujutro, jer u pakovanju led može da stoji samo 8 sati, zato sam želela da štoperica krene da radi tek sutradan ujutro, a ne te večeri kada stignem. Oni su mi rado izašli u susret i to mi je olakšalo celu misiju.

Znala sam da ću morati da upalim pumpicu kada dođem na aerodrom i sama ta ideja je bila frustrirajuća, jer me je podsetilo na situaciju kada sam rodila ćerku pre nekoliko godina i morala posle toga na put. Tada je pronalaženje mesta za izvlačenje mleka bilo pravi izazov. Većina porodičnih toaleta u koje sam privirila nije imala utikače za struju, pa sam morala da budem veoma kreativna u svojim pokušajima (npr. čekala sam da se oslobodi toalet za hendikepirane, jer je bio najbliži utikaču, potom sam provukla kabl ispod vrata i sve vreme pazila da ne dodirne pod, jer sam u javnom toaletu, na aerodromu, stvarala hranu za svoje dete – ne zvuči nimalo higijenski!), ali mi smo mame, mi smo superheroji, i radimo ono što moramo da uradimo. Tako, sedela sam na Austin-Bergstrom Internacionalnom Aerodromu, uživala u sendviču sa cepkanom prasetinom iz Salt Lick BBQ (preukusan je!), sluteći šta me sledeće čeka. Primetila sam “uniseks” toalet blizu restorana, pa sam mislila da najpre tamo pokušam, a ako ne uspem, probaću već svoj gore opisani nindža manevar.

I taman kad sam htela da isprobam ovaj toalet, krajičkom oka videla sam znak na kom je majka koja drži bebu. Pretpostavila sam da je to znak za stanicu za presvlačenje, ali sam ipak rešila da priđem i vidim bolje. Zamislite moje PRIJATNO iznenađenje kada sam se našla ispred Mamava kabine za dojenje! Nisam nikada ni čula da tako nešto postoji! Soba veličine otprilike 1.5 sa 2.5 metra, blagog osvetljenja sa dve klupe, malim stočićem koji se sklapa, električnim i USB utikačima i ogledalom. Bila je dovoljno velika da u nju stanemo ja, moj prtljag, a lako bi mogla da se smeste i kolica, dete i još jedna odrasla osoba (putovala sam sama pa nisam testirala ovu teoriju, ali sam sasvim sigurna da bi nam svima bilo udobno). Soba je bila tiha, ali se nisam osećala odsečenom od sveta, bila je veoma čista i prostrana. I bila sam toliko srećna i zahvalna što imam dovoljno privatnosti da mogu potpuno da se opustim.

Perfect place for traveling moms

Unutar kabine za dojenje

Ovu kabinu kreirale su Kristin Dodson i Saša Majer u okviru kompanije Mamava, koju vode žene čiji je moto: “Dojenje je pravo, a ne privilegija”. Njihova sjajna aplikacija (koju sam odmah instalirala i sada je redovno koristim) prikazuje lokacije ne samo Mamava kabina za dojenje širom Amerike, već korisnici mogu da prijave i druge dojenje-friendly lokacije. Cilj ove kompanije nije da se mame koje doje kriju – već potpuno suprotno – da se podigne svest o “ovoj prirodnoj funkciji i slavi realnost logistike koja je potrebna mnogobrojnim mamama koje moraju da se odvoje od svojih beba”. Kabine se nalaze na aerodromima, u sportskim halama, školama, vladinim ustanovama, bolnicama, tržnim centrima, zoološkim vrtovima, muzejima… A budući da dojenje u današnje vreme često izaziva mnoge negativne reakcije, smatram ovo najboljim načinom da jedna organizacija pruži podršku mamama koje moraju da rade, a u isto vreme žele da doje svoje bebe.

Author: Sanja H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sjajne vesti za mame: Dojenje na putovanjima je sada mnogo lakše