woManhattan

Pre ukrcavanja sa decom na avion pročitajte ovaj tekst

travelling-with-kids

Ceo ovaj post nastao je pre nego što sam krenula na put u Prag sa svojom porodicom. Nakon povratka, obrisala sam ga i napisala ispočetka.

Moj trogodišnji sin je samostalno odšetao do aviona, pitao da sedne do prozora, lepo zamolio da mu pomognem da veže sigurnosni pojas (jer, kako mi je objasnio, kad je upaljena lampica sa pojasom, onda svi moraju da vežu pojas!), da bi zatim u miru sedeo i kroz prozor posmatrao druge avione, automobile i kamione.
Posle jedno pet minuta mi se upalila lampica – vau! Ovo je baš super. Pao mi je na pamet i onaj video sa Jutjuba u kojem klinca pod anestezijom vraćaju od zubara, a on pita – Is this real life? Pitala sam se da li je to početak malo opuštenijeg putovanja s mojim detetom. Ne mogu da kažem da je ikad bio nešto posebno loš u avionu, ali prelaz iz faze kad dete sedi u vašem krilu do preko dve godine, kad mora da sedi samo, nije prošao neprimećeno, a da ne pričam o “bebećem” stadijumu. I jedini razlog zbog kojeg sam ovo napisala jeste da pokaćem roditeljima koji još uvek u to ne veruju – da postoji svetlo na kraju tunela, iako se tunel ponekad čini beskrajno dugačkim.

Pre svega toga svakako ćete morati da preživite sve dogodovštine i čuda koje letenje s bebama sa sobom nosi.

– Moramo imati plan. Nema veze ako ga ne budemo poštovale, ali moramo da imamo plan! – reče jednom moja mudra sestra, inače ponosna urednica ovog bloga, dok smo se spremale za letovanje.
Ako ste iole slični meni i ne volite ništa da planirate, ovo će vam teško pasti, ali ovu sposobnost prosto morate da savladate. Možda ste ranije mogli da putujete sa četkicom za zube, novčanikom i pasošem, međutim, kada dobijete dete to više nije slučaj. Sada morate da razmišljate o tome da li imate dovoljno prostora u koferu, o kolicima, pelenama, sedištu za auto i o sijasetu nekih drugih stvari, ali ne očajavajte – moguće je.
Istražite malo svoju destinaciju (ako tamo idete prvi put) i pokušajte da osmislite i organizujete ono što biste tamo želeli da radite i obavezno ostavite dovoljno vremena da se spakujete. Pakovanje u poslednji minut će vam samo doneti stres i svađu sa ukućanima i vrlo verovatno ćete zaboraviti nešto od osnovnih stvari.

U avionu

Mislim da najveći izazov tokom letenja s bebama predstavlja poletanje i sletanje. Mame koje doje mogu da pokušaju da rade upravo to u tim momentima, ili im možete dati dudu jer će im žvakanje pomoći da se oslobode pritiska u ušima i automatski će biti srećnije. Umirite svoju bebu, pevajte joj, čitajte priče, ili šetajte gore-dole po avionu ukoliko je to moguće. Ne obraćajte pažnju na ljude u okolini koji cokću i prevrću očima na dečiji plač/smeh/gugutanje i slično; po mom iskustvu, u svakom avionu postoji bar jedna takva osoba. S druge strane, iznenadićete se koliko ljudi želi da vam pomogne i koliko njih se sa setom seća takvih muka.

Ne postoji univerzalni savet i recept za to kako da uspešno prebrodite (treba nam reč preavioniti!!!) let sa malom bebom. Ako često letite, sve će vam se desiti – od toga da beba prespava ceo let, do toga da satima ne možete da je umirite ni na koji način. Naš prvi let bio je savršen, nismo ga ni osetili. Ali je zato drugi izgledao otprilike ovako: tri sata hodanja gore-dole, sve vreme pevajući, pričajući, gugučući (sve u svemu, proizvodeći sve moguće zvuke), plačući (i jai beba) i na kraju stajanje u repu aviona čije jake vibracije su nas uspavale i naravno prigušile sve naše zvuke. Dakle, nikad ne znate šta će vam se desiti, ali jedno je sigirno, a to je da morate da ostanete mirni.

Torba za presvlačenje

Razmislite o dužini leta i shodno tome spakujte bebin “ručni prtljag”, u suprotnom će da vam se desi da po aerodromu i avionu vučete bespotrebno tešku torbu. Sami znate šta vam je neophodno, ali nemojte da preterujete. Spakujte bebinu omiljenu igračku/zanimaciju i spremite se da je zabavljate tokom celog leta.
Kroz bilo koji aerodrom (izuzetak mogu biti prekookeanski letovi – zato se raspitajte unapred) možete da ponesete flašice sa mlekom ili formulom (mogu biti preko 100ml). Flašice s vodom i sokom (posebno ako su preko 100ml) u zavisnosti od aerodroma možete takođe da poneste, ali neke strože zemlje zahtevaju da je, na primer na soku, jasno obeleženo i istaknuto da je za decu (da ne biste nosili sokove za vas). Hrana za bebe je takođe dozvoljena. Svu tečnost i hranu za bebe ćete najčešće morati posebno da odložite u jednu od kutija prilikom prolaska kroz obezbeđenje.

Kolica za bebe

Porodice koje često putuju neretko imaju po dvoja kolica – jedna koja koriste svakodnevno i jedna mala za putovanja. Ja nisam imala ova druga, i tim mi je jasnije da je izuzetno zgodno imati jedna kolica koja se lako sklapaju (i pritom nisu skupa, pa ako im se nesto desi, nikom ništa) i koja ostavite na ulazu u avionu i pokupite po izlasku (posebno ako vidite kako se odnose prema njima prilikom utovara i istovara). Naša kolica (u porodici znana kao kamion) su išla svugde s nama prve dve godine; imaju velike točkove sa sve suspenzijom, možete da ih gurate sa dva prsta i bukvalno rade sve, jedino ne lete. Kolica imaju veliku korpu u koju mogu da stanu dva ranca, jakne i ako se malo potrudite i po koja kesa iz kupovine. Jedini, uslovno rečeno, problem je što kolica nisu mala.
Još jedna sjajna stvar za svetske putnike je to što naša kolica imaju i torbu za putovanja sa sve garancijom od dve godine. To znači da kolica možete da savijete, stavite ih u tu torbu i predate ih sa ostatkom prtljaga. Ako im se bilo šta desi, kompanija menja ili popravlja (isprobano dva puta!). Zgodno, zar ne?
Takođe razmislite da li vam je tamo gde idete potrebna mreža za komarce za kolica i neka vrsta organskog ulja/kreme protiv komaraca.

Krevetić

Možda je suvišno govoriti, ali se postarajte da imate krevetac tamo gde idete, ili ponesite svoj putni krevetac ako ga imate (naravno u skladu sa količinom prtljaga). Ako u hotelu dodajete krevetac u svoju sobu, to će vas koštati dodatnih €10-€20 po danu.

Sedište za auto

Teško da ćete moći da spakujete i ponesete svoje sedište za bebu. Ipak, ukoliko odlučite da ga iznajmite zajedno sa autom, računajte da za taj novac možete da kupite novo.

Za svaki slučaj

Obavezno ponesite toplomer, paracetamol i male hanzaplaste (preferiraju se oni sa printom jer su poznati po tome što leče ozbiljne povrede i samo pravi mali heroji mogu da ih koriste ;)). Možete da kupite i prvu pomoć za bebe.

travelling-with-children

Dečji ručni prtljag

Ako ste prošli bejbi period i imate posla sa relativno razumnom malom osobom, najbolje je da im kupite sopstveni ručni prtljag koji mogu samostalno da vuku po aerodromu. To deci pruža razonodu, a vama skida jednu torbu s leđa.

Razno

Ukoliko je let dugačak (preko 5 sati), gledajte da, ukoliko je ikako moguće, putujete noću, odnosno odaberete kartu za ovaj period. Veliki avioni koji lete prema udaljenim krajevima sveta imaju male police na koje se stavljaju Mojsijeve korpe (ne znam da li mi to tako zovemo) ili mala sedišta, međutim sedišta sa policama bi trebalo da se bukiraju čim je to moguće, jer ih svi sa malom decom žele. Postoje i u ekonomskoj i biznis klasi u zavisnosti od tipa aviona i kompanije kojom letite. Korpe su najčešće izuzetno male i osim ako imate novorođenče, verovatno će vam više odgovarati sedište, a i ono je upotrebljivo do otprilike dve godine, jer posle toga deca postaju previsoka i bude im izuzetno neudobno. Svaki put kad se upali lampica za vezivanje pojasa, bebe morate izvaditi izvađene iz sedišta, da bi se sve to sklonilo iz bezbednosnih razloga, što će verovatno uznemiriti vašu bebu. Druga opcija je da dete bude u vašem krilu ceo let (ako je mlađe od dve godine) što je na dugačkim letovima izuzetno zamorno, ali se da izdržati.
Ako je let relativno kratak, gledajte da kupujete kartu za doba dana kad znate da će vaša beba ili da spava, ili da bude odmorna.

Ako inače putujete biznis klasom, nema razloga da prestanete. Samo imajte u vidu da se bebi ne može objasniti pojam socijalno prihvatljivog ponašanja u koje ne spade višesatno plakanje iz petnih žila, ali da se i to nekad desi. Na kraju krajeva, vino je mnogo bolje u biznis klasi – možda vam zatreba!

Autor: Bojana JH

1 CommentLeave a comment

  • Divan tekst! Imala sam dosta sličnih dogodovština ali ×2 (razlika dve godine). Doduše let nam je trajao sat i po vremena i samo “lebdenje u vazduhu” je dobro prošlo, ali ulazak u avion sa bebom od 8 meseci (faza “mama ne ispuštaj me iz ruku”) i starijeg od dve godine (“ljubomoran sam na češalj kojim se mama češlja”) je posebna priča. Jurcanje po avionu pre poletanja sa mlađim u naručju jer je stariji rešio da sedne na prvo slobodno mesto, popreki pogledi ovih već spomenutih mrguda u tekstu koji misle da će se avion srušiti od dečjeg plača…ali kao što si i napisala uvek onaj za koga misliš da ti nikada ne bi pripomogao u takvoj situaciji ustane i uzme mlađeg da smestim starijeg! Sad se tih putovanja sećam sa osmehom, a tada sam iz aviona izlazila sa živcima na ivici nervnog sloma. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre ukrcavanja sa decom na avion pročitajte ovaj tekst