woManhattan

Najbolji i najgori aerodromi u SAD – iz ugla ne-eksperta

LAS VEGAS, NEVADA - MAY 22: Welcome to Las Vegas Sign at International Airport Mc Carran on May 22, 2015. Foto: Bojan Bokic

Lagala bih kada bih rekla da se nikada nisam osećala kao Tom Henks u filmu “Terminal”, jer sam imala utisak da su mi aerodromi uzeli pola života. Ali, takođe bih lagala i kada bih rekla da se ne osećam privilegovanom što mogu toliko da putujem i upoznam i doživim na pravi način ovu divnu zemlju.

Tokom svojih putovanja napravila sam listu najboljih i najgorih aerodroma u SAD. I sigurna sam da se ova lista drastično razlikuje od mišljenja eksperta, ali opet – i njihova iskustva se razlikuju od mojih.

Za potrebe ovog teksta, postoje tri stvari koje sam uzela u razmatranje kada sam odlučivala o kvalitetu aerodroma:
1. Jednostavnost snalaženja;
2. Sadržaj;
3. Tačnost.

Budući da je ova lista napravljena na osnovu ličnog iskustva, svesna sam da sam verovatno izostavila SJAJNE aerodrome iz prostog razloga što ih nikada nisam posetila (npr. čula sam sjajne stvari o Honolulu International aerodromu, ali još uvek nisam sletela na njega!).

NAJBOLJI AERODROMI

Denver International Airport (Denver, CO)

A photo posted by Todd (@toddsmoyer) on

Na ovom aerodromu nalaze se različite izložbe fotografija, skulptura i slika, koje ga čine zaista sjajnim, posebno ako ste tu samo u tranzitu i treba da “ubijete” nekoliko sati. Neverovatno je kako vreme brzo prolazi kada imate gomilu umetničkih dela da razgledate. Mnogo odličnih sadržaja i veoma malo kašnjenja i odlaganja letova (posebno ako se uzme u obzir geografija Denvera) čine ovaj aerodrom jednim od najboljih.

Hartsfield Jackson Atlanta International Airport (Atlanta, GA)

A photo posted by Rob Steele (@xrobsteelex) on

Pisala sam već o Atlanti – to je najprometniji aerodrom na svetu. Ali, brzina kojom prolazite sigurnosne kontrole učiniće da vam uopšte ne izgleda tako. Vožnja do dela gde se izdaju kola je daleka, ali prilično brza. Aerodromski šatl servis od terminala do terminala je neverovatno brz i pouzdan, a dodatnih sadržaja na ovom aerodromu je mnogo. A ni besplatan Wi-Fi ne može da škodi.

Tampa International Airport (Tampa, FL)

Ovde sam možda malo pristrasna, jer je u pitanju aerodrom koji je moja “baza”, odnosno gde živim, ali ga zaista obožavam. Veoma lako dolazite na parking, cene parkiranja su razumne, šatl servis do gejtova je brz i pristupačan, sigurnosna kontrola je pristojna, a sadržaji – i pre i posle prolaska sigurnosne kontrolne tačke – su fenomenalni. Ako imam slobodnog vremena (a obično imam, jer uvek pogrešno procenim vreme koje je potrebno da se prođe bezbednosna kontrola), uživam u krigli piva iz lokalne Cigar City pivare, koja se nalazi na terminalu C. Pravo je uživanje povezati se na besplatan Wi-Fi, pa ili raditi, uživati u dobroj knjizi ili usavršavati umetnost posmatranja ljudi. Trenutno se aerodrom renovira i u njegovo proširenje uloženo je milijardu dolara, pa sam veoma uzbuđena da vidim kako će izgledati kada se završi. Radovi su uveliko u toku, ali sve se obavlja tako da putnici i ne osete.

NAJGORI AERODROMI

LaGuardia Airport (NY, NY)

A photo posted by Philippe Corbé (@phlppcrb) on

Sigurna sam da su svi koji su se ikada našli na ovom aerodromu šokirani. Prema podacima FAA LaGuardia je imao najveći broj kašnjenja i otkazivanja letova tokom prošle godine. Vožnja do grada je jeziva, a sadržaji na aerodromu su siromašni – najblaže rečeno. Ipak, dobra vest je da je u renoviranje LaGuardia aerodroma uloženo 4 milijarde dolara, pa hajde da se nadamo!

Miami International Airport (Miami, FL)

Niste uspeli ni da otvorite knjigu na letu do Majamija? Bez brige. Možete da počnete – i završite – ako želite i “Rat i mir” tokom pešačenja aerodromom, pa tokom vožnje vozom, do terminala za iznajmljivanje automobila. Iako sam aerodrom nije daleko od grada, zakrčenje i izgradnja puteva na Floridi kojoj nema kraja čine dolazak na ovaj aerodrom pravim izazovom. A ni sadržaji na njemu neće vam baš ostati u živopisnom sećanju.

McCarran International Airport (Las Vegas, NV)

A photo posted by Anja (@anjastanisic) on

Ako idete na odmor u Vegas (mada nisam sigurna zašto biste), ovo bi mogao biti NAJBOLJI aerodrom kada sletite. Imaćete osećaj živosti čim izađete iz aviona. Ipak, to uzbuđenje vrlo brzo prođe, ako ne dok koračate hodnicima, onda sasvim sigurno čim stanete u red za taksi. Osim ukoliko u gradu nema baš nikakva konferencija (a šanse za to su minimalne – na jednom od svojih putovanja u Vegas sedela sam pored čoveka koji je išao na konferenciju čistača tepiha!), očekujte da red za taksi bude suludo dugačak. Red za bezbednosnu proveru, sa druge strane, ide prilično brzo i postoji mnogo restorana i barova, ipak, ogroman broj slot mašina u čijem ste zvuku uživali kada ste došli u Las Vegas, sada vas samo podsećaju na to koliko ste para izgubili u Gradu Greha. A ono što se desi u Las Vegasu – prati vas i kući.

Kako biste vi ocenili gore pomenute aerodrome, na osnovu svojih iskustava, i ima li neki vaš favorit da nije dospeo na listu? Želite li da pohvalite neki američki aerodrom, ili da se požalite na njega?

Autor: Sanja H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najbolji i najgori aerodromi u SAD - iz ugla ne-eksperta