woManhattan

Lekovi za džet leg koji zaista funkcionišu

dzet leg

Bilo da tek krećete u svoju avanturu, ili ste se upravo vratili sa puta, preti vam najgori ubica raspoloženja – džet leg.

Istina je da ne postoji brz i jednostavan recept da ga se rešite, ali postoje pravila kojih, ukoliko se pridržavate, možete izbeći ovaj “poremećaj.”

Pre nego što poletite

1. Ideja da ne spavate uopšte noć pred put, kako biste se izmorili i nije najbolja. Zapravo, ako ste potpuno odmorni, lakše ćete podneti ono što sledi.

2. Idealno bi bilo da planirate svoj put tako da sletite dok je još dan, ostaćete duže budni i lakše ćete se uklopiti u novi raspored.

3. Ukoliko putujete baš daleko, a imate vremena, isplanirajte stop-over. Na taj način će se vaše telo polako adaptirati na nove vremenske zone, neće odjednom doživeti šok.

Tokom leta

1. Iako deluje veoma primamljivo, alkohol u avionu će na vas uticati tako da ćete biti još umorniji, a verovatno i dehidrirani, što će stvar učiniti još gorom kada stignete.

2. Ako slećete tokom noći, izbegavajte kafu, koka-kolu i energetska pića (dakle, sve što ima mnogo kofeina u sebi), jer će vam dodatno poremetiti san. Tokom leta pijte mnogo vode, kako biste ostali hidrirani.

3. Zaboravite na pilule za spavanje. Neće vam pomoći oko džet lega, a samo ćete biti “izgubljeni” kad sletite. Ipak, na dugim letovima, svakako bi bilo dobro da odspavate. Ali, umesto lekova, bolje odaberite čaj od kamilice.

4. U avionu podesite sat na vremensku zonu destinacije, kako biste se adaptirali. Možete to da uradite i ranije, ali pazite da ne zakasnite negde.

5. Obavezno se krećite u avionu i protegnite se s vremena na vreme. Osim što se nećete “ukočiti”, krv će vam cirkulisati kako treba i bolje ćete se osećati. Na ovaj način ćete sprečiti i stvaranje tromboze, takozvane avionske bolesti.

Kada sletite

1. Jedite tri obroka dnevno u skladu sa novom vremenskom zonom.

2. Ugrabite koliko god sunca možete. Dnevno svetlo učiniće da se osećate bolje (osim ukoliko ste bili budni celu noć).

3. Vežbajte malo, kako biste podigli nivo endorfina.

4. Potrudite se da spavate onoliko koliko to i inače radite u toku 24 sata. Ukoliko ne možete noću, odremajte kratko preko dana.

A naravno, možete i da kupite anti-džet leg naočare!

+ Ovo ne zaboravite!

Unosite Vitamin D i B

Izbegavajte kofein i alkohol

Hidrirajte se

Izložite se sunčevim zracima

Protegnite se

Pijte prirodne sokove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lekovi za džet leg koji zaista funkcionišu