woManhattan

Karibi – koju luku morate obići, a koju je bolje da preskočite

karibi

Karibi su super! A rekla sam već i ponoviću: krstarenje je strava! To je sjajan način za odmor iz mnogo razloga, a jedan (verovatno i najvažniji) od njih je taj da možete posetiti više destinacija i upoznati različite kulture, a samo jednom se raspakujete! Potpuno zloupotrebljavam činjenicu da živim na Floridi, zbog čega mogu da uživam u jeftinim krstarenjima, a većina njih za destinaciju ima Karibe. Iako sam svesna da imam još mnogo toga da istražim (i planiram!), ovim postom želim da prenesem iskustva sa karipskih luka koje sam posetila. Neke od njih bi definitivno trebalo da uvrstite u svoje planove, dok su neke druge, nažalost, gubljenje vremena.

DA, DEFINITIVNO

Postoji nekoliko mesta na Karibima gde bih se vrlo rado sutra vratila, i svakako bih preporučila svima da ih posete. Ovo su moji favoriti, a evo i zbog čega.

Konzumel, Meksiko
Conzumel, Mexico / Photo: Pixabay

Konzumel, Meksiko / Foto: Pixabay

Drugarica mi je jednom prilikom rekla: “Ovo je možda retoričko pitanje, ali da li ćete na krstarenju ići do Konzumela?” Razlog tome je što sam svaki put (uz samo jedan izuzetak) na krstarenjima išla i do tamo. Ovo ostrvo nalazi se na istočnoj obali meksičkog poluostrva Jukatan i ima mnogo toga da ponudi turistima – bilo da su ljubitelji prirode, ronjenja, alkohola ili svega pomalo!
Jedna od svakako fascinantnih ekskurzija jeste poseta majanskih ruševina. I dok većina tura zahteva vožnju ferijem, San Gervasio arheološko nalazište je u samom centru ostrva. Iako nije grandiozno kao neke druge znamenitosti, pruža vam uvid u ovu drevnu civilizaciju. Ipak, ako tražite nešto posebno, svakako posetite kopno. Čičen Ica je nešto što definitivno morate da vidite. Do nje se stiže 45-minutnom vožnjom ferijem, pa potom dvočasovnim putovanjem autobusom. Ako ste na krstarenju, to znači da ćete imati samo sat vremena da istražite ovo mesto i opet se vraćate jednako dugo. Ali, ako mene pitate, petočasovna vožnja tamo i nazad apsolutno se isplati, jer ćete videti jedno od 7 svetskih čuda. Svakako, preporučila bih vam da ovo bukirate kao ekskurziju preko kompanije kojom krstarite, da ne pokušavate da se organizujete sami – jer ovo je jedini način da ćete garantovato stići na brod pre nego što on napusti luku.

Chichen Itza / Photo: Pixabay

Čičen Ica / Foto: Pixabay

Na ostrvu ima sjajnih grebena, lokacija za ronjenje, plaža, kao i brojnih aktivnosti na vodi. Prema mom mišljenju, snorkeling ovde je super, ali nije ništa bolji od ostalog što se nudi u paketu. Ono u čemu sam ja najviše uživala i apsolutno bih preporučila svima, jeste istraživanje ostrva u sopstvenom aranžmanu, tako što smo iznajmili džip i obilazili barove. Ovo je još zanimljivije ako idete u velikoj grupi – ali bi zahtevalo da svako vozilo ima jednu osobu koja neće piti; garantujem vam da će vredeti (a uvek možete svoje “vozače” da častite enormnim količinama alkohola kada se vratite na brod!). Mi smo se zaputili na istok ostrva, i bili smo srdačno dočekani u brojnim barovima – neki su bili klasični ostrvski, od cigle i maltera i imali stolice i stolove tik uz vodu; drugi su bili u slamnatim kolibicama (tiki huts) sa ležaljkama okačenim na drveće palme na plaži i služili sveže pripremljene koktele. Verovatno najukusniju margaritu u životu popila sam u jednoj od ovih tiki koliba – napravljena je na moje oči od sveže ceđenog soka od limete i savršene doze tekile – NJAM!

Ova strana ostrva ume biti prilično vetrovita, zato verovatno nije omiljena plivačima ili roniocima, ali je voda kristalno čista i pogled je predivan. Plus, kada dođete do kraja plaže, možete ili da se okrenete i vratite istim putem, ili da presečete po centru ostrva i družite se sa lokalcima. Naše putovanje potrajalo je duže nego što smo očekivali, pa smo se samo provozali kroz grad, ali sledeći put ću definitivno odvojiti vreme za uživanje u takosima i piću daleko od mesta koje vrve turistima. Naravno, kao i u svim gradovima, budite oprezni gde se krećete i ne idite daleko od utabane staze iz bezbednosnih razloga, ali dozvolite sebi da budete i malo avanturista.

Veliki Kajman, Kajmanska Ostrva
Grand Cayman / Photo: Pixabay

Veliki Kajman / Foto: Pixabay

Ovo je jedna od retkih luka koje sam obišla, a gde kruzer ne može da pristane u samu luku, već se “parkira” dalje od obale, pa vas do tamo prebacuju brodovima. Ovo značajno utiče na čitav doživljaj i komoditet putovanja, jer kada je brod pristao u luku, možete da ga napustite kad god želite i odmah ste na obali. Ali to ovde nije slučaj. Budući da smo bukirali ekskurziju po ostrvu preko našeg kruzera, morali smo da čekamo da naša “zona” dođe na red, kako bi nas ferijem prebacili do obale, što traje oko 30 minuta. Ličilo je sve na ukrcavanje na avion, a ja zaista nisam fan toga. Ali, osim toga, sve u vezi sa ovim ostrvom je FENOMENALNO. Voda je kristalno čista – imala sam osećaj da mogu da vidim dno okeana u svakom trenutku! Zbog ovoga, postoji mnogo aktivnosti u, na i oko vode – ture po plažama, snorkeling po grebenima i obalom, ronjenje, podvodne aktivnosti – šta god vam padne na pamet. Nekoliko onih koji se izdvajaju od gomile ostalih su Stingray City i druženje sa delfinima.

Stingray City nalazi se unutar grebena koji okružuje ostrvo i zapravo je veliki peščani sprud nastanjen brojnim vrstama riba i ogromnim brojem raža – zato, ako se odlučite na ovu avanturu, znajte da ćete se družiti sa ražama u njihovom prirodnom staništu (mada, kad god se pomenu raže, ne mogu a da ne pomislim na Stiva Irvina i način na koji je umro – prim. ur.). Budući da je ovo veoma popularna turistička atrakcija, raže su toliko navikle na interakciju sa ljudima (još uvek nisam sigurna da li je ovo dobra ili loša stvar) i veoma su prijateljski nastrojene, igraju se i vole kada ih hranite, mazite, ili ih fotografišete.
Do Stingray City doći ćete nakon polučasovne vožnje brodom od obale – zato dajte sebi dovoljno vremena da se vratite na kruzer (setite se, nije pristao u luku!).

Having fun with dolphin at Grand Cayman / Photo: Sanja H

Zabava sa delfinima na Velikom Kajmanu / Foto: Sanja H

Postoji nekoliko različitih opcija gde možete plivati sa delfinima – mi smo se odlučili za Dolphin Discovery. To je veliki kompleks sa nekoliko bazena i mnogo predivnih delfina. Bilo je nekoliko različitih grupa sa nama i svaka je bila u drugom bazenu. Ili smo sedeli na ivici bazena, ili stajali u vodi dubokoj do struka, dok je instruktor izdavao komande delfinima. A oni su se okretali, plivali i izvodili svakakve trikove. Svima su nam “bacili pet”, igrali smo se loptom sa njima i dobili poljubac od delfina! Mada, moram da priznam, nakon što sam ubrzo posle ovog iskustva gledala film Blackfish, osećala sam se zaista loše zbog ovih divnih sisara. Iako znam da ovaj dokumentarac govori o držanju kitova ubica u zarobljeništvu, uticalo je i te kako na mene i osećala sam se kao eksploatator.

Nakon susreta sa delfinima, proveli smo neko vreme na Plaži od sedam milja – još jednom smo ostali bez reči pred kristalno čistom vodom, upili smo mnogo kajmanskog sunca i uživali u lokalnim pićima. Ništa spektakularno, ali apsolutno relaksirajuće.

Ki Vest, Florida
Key West, Southernmost point / Photo: Pixabay

Najjužnija tačka, Ki Vest / Foto: Pixabay

Možda vam je čudno što se Ki Vest nalazi na listi mojih omiljenih karipskih luka, ali tako je. Ovo je bio prvi put da sam na Ki Vestu i toliko sam oduševljena ovim mestom da sam bukirala odmor tamo za oktobar!
Zanimljivo je da se tamo osećam kao kod kuće, ali i u nekom evropskom gradu u isto vreme. Nismo išli na klasične ekskurzije, ali smo se provozali trolom po ostrvu i naučili nešto o njegovoj istoriji od vozača. Iskočili smo kada smo došli blizu najjužnije tačke – ja sam turista i jako sam želela da imam turističku sliku – ali je red bio toliko dugačak da sam morala da improvizujem (snalažljiva je moje drugo ime!). Potom smo prošetali živopisnim ulicama Ki Vesta, sve vreme se diveći koliko sve odiše evropskim duhom.

Moj omiljeni deo posete ostrvu bio je Rum Bar. Mali bar sa jakim autentičnim osećajem je moj apsolutni favorit – i to ne samo na Ki Vestu! Nalazi se u prizemlju butik hotela u srcu starog grada, u Duval ulici, i u njemu sam se dodatno osećala kao kod kuće, iako daleko od kuće. I sve je bilo toliko opušteno! Naš šanker (jako mi je žao što mu se ne sećam imena) bio je računovođa “u prethodnom životu” i rešio je da napusti sve i preseli se na Ki Vest da uživa u životu. Iako mi sama ideja zvuči zastrašujuće, apsolutno mi je fascinantna njegova odluka i sloboda koju mu je ona donela.
U oktobru definitivno planiram da posetim kuću Ernesta Hemingveja i provedem više vremena učeći o istoriji ostrva. Osim toga, bićemo tamo nedelju dana pre Fantasy Festa, tako da ko zna šta nas sve čeka!

Zaliv Mahogani, Roatan, Honduras
Roatan, Honduras / Photo: Pixabay

Roatan, Honduras / Foto: Pixabay

Iskreno, ovde nema mnogo toga što biste mogli da radite, luka ima nekoliko prodavnica sa sitnicama koje možete kupiti na bilo kom drugom mestu, ali ono zbog čega se ovo mesto definitivno izdvaja jesu fenomenalne plaže, koje su zabavne koliko i relaksirajuće. Kako biste došli do plaže najbliže luci morate da se provozate “Magičnom letećom stolicom za plažu” – što je zapravo ski lift, samo bez snega – koji vas od pristaništa vodi direktno do plaže i nudi spektakularni pogled. Kada stignete, možete se smestiti u stolice na plaži (što je besplatno), ili da iznajmite sopstvenu kolibu i uživate u privatnosti i baldahinima za dvoje. Na plaži ima mnogo nemotorizovanih igračaka i opreme koju možete iznajmiti, ukoliko želite da učestvujete u sportskim aktivnostima na vodi. Nekoliko barova i restorana sa ležaljkama za plažu nudi vam mogućnost uživanja u piću, a da ne morate ni da ustanete, ukoliko ne želite. Postoji i klub sa stolom za ping pong i još nekoliko društvenih igara. Wi-Fi vam je dostupan, ali kako ga svi koriste u isto vreme, signal je prilično loš. Mada, većina kruzera opremljena je Wi-Fijem po prilično razumnim cenama, tako da verovatno nema potrebe ni da se kačite na internet na plaži. Zašto biste to uopšte i želeli? Zar nije poenta ovakvog odmora da pobegnete od svega i svih? Ostavite telefone i uživajte!

Mahogany Bay / Photo: Sanja H

Magična leteća stolica za plažu u zalivu Mahogani / Foto: Sanja H

Zato, ako tražite mesto gde možete raditi gomilu različitih stvari, provedete vreme sa lokalcima, naučite ponešto o istoriji zemlje – verovatno nećete ovde uživati onoliko koliko sam ja. Ali, ako vam je potreban potpuni odmor, kristalno čista voda, sjajna usluga i zabavni spotrovi na vodi – ovo je definitivno mesto za vas.

NE, NIKAKO

Ova lista nije tako duga kao ova sa “hot” destinacijama, ali ipak postoji. I zaista mi je žao što neke od ovih lokacija moram da stavim na listu – jer apsolutno zavise od turizma (u nekim slučajevima i 100%), a svakako ne bih da učinim ništa da naškodim već ranjenim nacijama. Zato, moje savete prihvatite sa zadrškom, i ako se nađete na ovim mestima, nadam se da ćete u njima videti i nešto što ja nisam, pa ćete me ubediti da nisam bila u pravu!

Grad Belize, Belize
Belize port / Photo: Sanja H

Luka Belize / Foto: Sanja H

Kao što je to slučaj sa Velikim Kajmanom, i ovde je brod usidren 30 minuta od obale. I to je verovatno jedina sličnost između ove dve luke. Jer, što ste bliže obali, voda je mutnija (i to je zaista najblaže rečeno). Toliko je prljava voda, da sam gotovo sigurna da u njoj nema nikakvog oblika morskog života. Za mene, ovo je odmah dalo ton čitavom doživljaju. I pre nego što smo napustili brod, direktor kruzera i tima za ekskurzije na Carnivalu upozorio je sve putnike da budu oprezni i ne idu daleko od terminala. Pretpostavila sam da ovo govore samo kako bismo mi uplatili ekskurziju preko njih, ali čim smo sišli na dok bilo mi je jasno na šta je mislio.

Terminal je bio potpuno okružen ogradom i videla sam više naoružanih čuvara nego što bih ikada poželela. Ovo je pojačalo onaj loš osećaj koji sam imala. Sam terminal dug je možda nekoliko stotina metara i na njemu se nalazi nekoliko barova, restorana, prodavnica suvenira i ulični zabavljači. Na kraju smo popili nekoliko piva i vratili se na brod mnogo pre vremena predviđenog za polazak.

Friport, Bahami
Abandoned restort in Freeport / Photo: Sanja H

Napušten rizort u Friportu / Foto: Sanja H

Friport smo posetili u januaru ove godine. Nekoliko meseci pre toga, početkom oktobra, uragan Metju kategorije 3 i 4 pogodio je Bahame (što znači da je jačina vetra išla od 180 do 250 km/h) i ostavio Friport žestoko oštećenog. Zapravo, luka je otvorena svega nekoliko nedelja pre našeg januarskog krstarenja. I za razliku od svih ostalih luka koje sam ikada posetila, ova je veoma industrijska, prepuna kargo brodovima i nečim što liči na rafinerije nafte. Mogli su se videti znakovi za “Fat Tuesday” i “Senor Frogs”, kao i nekoliko prodavnica, pa je bar zaličilo na turističko mesto. Želeli smo da iznajmimo bicikl kako bismo se provozali po ostrvu, ali su nam na jed(i)nom mestu gde bismo mogli da ga dobijemo rekli da nemaju nijedan na raspolaganju, ali da u luci Lucaya možemo to da uradimo. Pa smo se provozali pola sata taksijem i pronašli to mesto, koje, gle čuda, još nije otvoreno nakon uragana. Zato smo krenuli peške ka plaži i šokirali se brojem napuštenih zgrada. Da bismo došli do Lucaya plaže morali smo da prođemo pored napuštenog rizorta, ograđenog žicom. Sa druge strane rizorta nalazilo se nešto što je, pretpostavljam, nekada bilo teniski teren, ali je na njemu sada neko izgradio kuću.

Rizort “Memories Grand Bahamas” delovao je napušteno – nije bilo vode u bazenima, na prozorima nije bilo stakla, nedostajala su i vrata na nekim sobama – izgledalo je kao grad duhova. Plaža oko rizorta bila je kamenita i veoma vetrovita, pa smo tamo proveli možda pet minuta ukupno i bacili se u potragu za barom – a čak je i ovo bio ozbiljan zadatak! Na maloj tržnici nalazilo se nekoliko barova, ali nijedan nije delovao otvoreno (a ni primamljivo). Kada putujem u karipski raj, volim da sedim pored vode, slušam muziku uživo – ovde to nigde nismo mogli da pronađemo. Zato smo na kraju seli u neki bar i nakačili se na Wi-Fi, kako bismo saznali šta se desilo sa rizortom. Iako je očigledno napušten, i dalje ste mogli da rezervišete sobu u njemu, a na sajtu stoji obaveštenje da je bazen zatvoren zbog popravke u decembru 2016! Sada prilikom pretrage Memories Resorts sajta više ne postoji Friport kao lokacija, ali brzim guglanjem dolazi se do kontradiktornih izveštaja o budućnosti ovog rizorta. Negde stoji da je rizort trajno zatvoren i neće više raditi, dok neki drugi tvrde da je ponovo otvoren krajem februara. Nisam sigurna šta je od toga istina, ali svakako – ne bi me navelo da poželjim da ponovo odem na Friport. Zato, nakon par popijenih piva, a mnogo ranije nego što smo planirali, pokupili smo se i vratili na brod.

Osim Kariba, gde sam provela mnogo vremena, moja lista želja za krstarenja obuhvata definitivno i evropsku turu, a prekookeansku turu, krstarenje Aljaskom, turu “svetaca”, kao i od skoro dostupnu kubansku turu.

Da li su neke od ovih luka na vašoj “HOT” i “NOT” listi, ili imate druge favorite? Volela bih da čujem vaša iskustva!

Autor: Sanja H

                              

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Karibi - koju luku morate obići, a koju je bolje da preskočite