woManhattan

“Despacito” tura: Želite da posetite lokacije iz hita godine? Evo kako (i pošto)!

despacito 4

Ukoliko kojim slučajem niste do sada čuli pesmu “Despacito”, imam jednu stvar da vam kažem – dobro vam jutro iz zimskog sna, 2017. je načela svoju drugu polovinu, a vi ste prespavali bar pola godine.

Mada, gotovo je izvesno da ste pesmu negde čuli, samo ne znate da je to ta. Zato poslušajte, pa da se vratimo na ono zbog čega smo ovde.

Ova pesma preslušana je (do sada) 2.6 MILIJARDI puta i žestoko diše za vratom hitu od pre tri godine “Gangnam Style”. I dok mnoge nervira već na prve taktove, ipak je daleko veći broj onih koji su podlegli ovom virusu, pa MORAJU da vrckaju čim je čuju. Međutim, ono što je daleko važnije od toga da li nam se pesma dopada jeste činjenica da se, upravo zahvaljujući njoj, Portoriko, malo karipsko ostrvo gde je spot snimljen, oporavlja posle velike krize. Naime, pre nekoliko meseci, guverner Rikardo Roseljo, proglasio je bakrot Portorika, usled duga od 70 milijardi dolara. Međutim, otkako je “Despacito” postao megahit, gomila fanova Luisa Fonsija, Daddy Yankee i (budimo realni) Mis Univerzuma 2006. Zuleyke Rivere pohrlila je u Portoriko, kako bi videla gde su ove zvezde rođene, te je prihod od turizma ovde porastao za neverovatnih 45%.

Ukoliko ste i vi među onima koji žele da posete ovo predivno ostrvo, upoznaju njegovu bogatu istoriju i osete duh Portorika, za koji mnogi kažu da je apsolutno magičan, jer tamo žive ljudi koji nemaju mnogo materijalnih stvari (a mi bismo znali kako je to, zar ne?!), ali imaju ogromnu dušu i vole život više od svega – evo kako to možete učiniti, kada je najbolje otići, kao i koliko će vas koštati + gde se nalaze baš one živopisne lokacije na kojima je spot sniman.

Prirodne lepote Portorika

Prirodne lepote Portorika

AVION

Prva adresa na koju se uputim kada god gledam letove do željenih destinacija jeste SkyScanner – ovde u samo nekoliko koraka možete dobiti odgovor na osnovno pitanje: “Ima li šanse da ja sebi ovo priuštim?”

Naravno, iz Beograda ne postoji direktan let za Portoriko, pa kada pretražujete na SkyScanneru kako stići odavde do tamo, kao “najbržu” opciju nudi vam dva presedanja – na većini biste iz Beograda leteli za Pariz, odatle za Njujork, pa onda za San Huan, glavni grad Portorika (gde je i sniman spot “Despacito”). Ipak, kako od prošle godine postoji direktan let kompanije AirSerbia iz Beograda za Njujork, probaćemo da proverimo i ovu varijantu, kako bismo videli koja se više isplati.

Najpre smo pregledali varijantu sa više presedanja (dakle, pripremite se za duuuug put), gde nam SkyScanner za najpovoljnije datume u avgustu nudi letove po ceni od skoro 800 evra, u septembru su, ipak, nešto povoljniji, pa se kreću negde ispod 600 evra, dok je oktobar još malo povoljniji, pa je najjeftinija povratna karta 583 evra.

KARTE oktobar

Da bismo znali da li je pametno putovati u San Huan u oktobru, kada su nam karte povoljnije, proverićemo kakvo vreme se očekuje u ovom periodu. Budući da se Portoriko nalazi u Atlantskom okeanu, između Dominikanske Republike i Devičanskih ostrva, tamo vlada tropska klima, za koju je karakteristično veoma toplo vreme tokom čitave godine, ali uz velike šanse za olujne kiše, uglavnom tokom letnjih meseci. U oktobru se temperatura kreće između 22 i 31 stepena, dakle – idealna, ali je tada i sezona uragana (koja traje od juna do novembra), dakle bilo bi pametno preskočiti ovaj period. Zato, veoma popularan period za posetu Portoriku je decembar, kada prestaje sezona uragana (ali često ume da pada kiša – pripremite se i na to), a cene letova još su povoljnije (naravno, ukoliko karte kupite sada – verovatno će se kako protiče vreme cena menjati).

KARTE decembar

Varijanta leta direktno iz Beograda za Njujork, pa odatle za San Huan u oktobru izađe oko 800 evra ukupno, što je skuplje nego sa dva presedanja (znam, ni meni nema smisla), ali je u decembru još skuplje – ukupno će vas izaći oko 1000 evra ovo “zadovoljstvo”, jer je let iz NYC za SJ skuplji nego iz Bg za NYC.

KARTE direkt DEC NY SJ

Dakle, istražite datume kada bi bilo pametno otići, pronađite najpovoljnije karte i – srećan put!

La Perla na peni od mora

Zuleyka na peni od Atlantskog okeana

SMEŠTAJ

Dve su online lokacije na koje se treba odmah zaputiti kada tražite smeštaj – Booking i Airbnb.

Na Bookingu se smeštaj u San Huanu za period od 7. do 15. decembra (za kada smo pronašli najjeftinije aviokarte) može rezervisati od nešto iznad 240 evra (za dve osobe) do 4.000 evra – za svačiji džep!

Na Airbnb smeštaj u tom periodu možete pronaći od 29 dolara za privatnu sobu za noć, dok cene celog apartmana idu od 60 dolara. Svakako, igrajte se i istražujte lokacije i cene koje vam odgovaraju, ali i proverite koje kvartove bi trebalo zaobići, radi sopstvene bezbednosti.

VIZA

Važna stvar, koju ne smete prevideti ako planirate putovanje u Portoriko, jeste činjenica da vam je za ulazak potrebna viza. Dobra vest je – ako imate vizu za Ameriku, sve je OK. Naime, budući da je Portoriko teritorija Sjedinjenih Američkih Država, isti je vizni režim, a maksimalno se ovde možete zadržati 90 dana.

Luis Fonsi i Daddy Yankee na ulicama kvarta La Perla u San Huanu

Luis Fonsi i Daddy Yankee na ulicama kvarta La Perla u San Huanu

LOKACIJE IZ SPOTA “DESPACITO”

Kada smo kod lokacija za izbegavati, upravo u jednoj takvoj je sniman veći deo spota “Despacito”. Naime, distrikt La Perla, na čijim ulicama su snimani kadrovi sa meštanima, ali i oni pored vode, poznat je kao deo starog grada za koji se svima preporučuje da ga zaobilaze u širokom luku, budući da je u njemu stopa kriminala izuzetno visoka, te se ni ulice ovog kraja ne nalaze na većini gradskih mapa. Ipak, oni koji žive u La Perli tvrde da je kraj pun divnih i vrednih ljudi, a da je loša slika koja se stvara u javnosti više medijski fabrikovana, nego što predstavlja realno stanje stvari.

Luis Fonsi, Daddy Yankee i Zuleyka Rivera svakako su se, zajedno sa režiserom videa Carlosom Perezom, potrudili da ovaj kraj predstave u najboljem svetlu, te su naterali veliki broj turista da pohrle ovamo i nađu baš te lokacije, kako bi se fotografisali na njima. Ukoliko se zaputite tamo, najbolje je da potražite pomoć vodiča, a ako ste dovoljno hrabri da probate sami, da znate da do La Perle možete doći samo kroz tri pristupne tačke – kroz groblje Santa Maria Magdalena, sa istočne strane i kroz prolaz usred severnog zida.

Vreli kadrovi sa bivšom Mis Univerzuma snimljeni su u

Vreli kadrovi sa bivšom Mis Univerzuma snimljeni su u popularnom klubu La Factoria

Druga lokacija koju sigurno pamtite (recimo, po ovim vrelim kadrovima) jeste klub La Factoria, koji je uvršten među najbolje klubove na svetu 2015. godine. U ovom lokalu, kako tvrde mnogi, služe se najbolji kokteli u Portoriku, ali lokalni umetnici i muzičari ovamo svakodnevno dolaze pre svega zbog opuštene atmosfere karakteristične za ovo karipsko ostrvo, kao i zbog sjajne usluge. Preporuka za sve koji dođu u La Factoriu jeste da se počaste kojom čašom Spiced Old Fashioned ili Lavender Mule. Turisti moraju ozbiljno da se pomuče da pronađu ovo mesto, budući da se nigde ispred ne nalazi nikakav znak koji bi otkrio njegovu tačnu lokaciju. Opet, ako ne želite da izgubite dragoceno vreme, najbolje je da unajmite nekog tour operatera, kako bi vas sproveo do La Factorie – svakako će vredeti.

Autor: Anja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Despacito" tura: Želite da posetite lokacije iz hita godine? Evo kako (i pošto)!